Osaamistasotaulukot – digitaalisen osaamisen kuvaukset
Harjoittelukoulujen oppilaat ja opiskelijat saavat vahvat perustaidot tieto- ja viestintäteknologiseen osaamiseen, teknologian hyödyntämiseen, medialukutaitoon ja ohjelmointiin. Oppilaita ja opiskelijoita myös kannustetaan osallistumaan opetuskäytössä olevien digitaalisten palvelujen valintaan harjoitellen samalla mielekkään välineen valintaa kulloiseenkin tehtävään.
Harjoittelukouluissa sovelletaan valtakunnallisia digitaalisen osaamisen kuvauksia, joiden tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten medialukutaitoja, tieto- ja viestintäteknologista osaamista sekä ohjelmoinnin osaamista varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa. Digitaalisen osaamisen kuvaukset ja Uudet lukutaidot -ohjelma ovat osa opetus- ja kulttuuriministeriön laajempaa Oikeus oppia -kehittämisohjelmaa. Nämä taidot luovat pohjan luovaan ja monipuoliseen digitaaliseen työskentelyyn, jatko-opintoihin, digitaaliseen kansalaisuuteen sekä työelämään. Peruskoulun oppilaiden TVT-taidot on kuvattu tarkemmin liitteenä olevassa osaamistasotaulukossa. Etenkin yläkoulussa tulee osaamistasoista ja -tavoitteista sekä niihin liittyvän opetuksen toteuttamisesta sopia koulukohtaisesti (aineenopettajat, oppiaineet).
Lukiolaisten digitaalista osaamista kehitetään oppiaineiden sisältöjen (LOPS 2019) ja erityispiirteiden mukaisesti ja vahvistamalla lukiolaisten digitaalisten oppimisympäristöjen käyttötaitoja.
Perusopetuksen oppilaiden taitotasotavoitteita on esitetty luokkatasoittain tiivistetysti liitteessä 2. Taitojen jaottelu on digitaalisen osaamisen kuvausten mukaisesti ryhmitelty kolmeen osa-alueeseen: TVT-osaaminen ja digitaidot, Medialukutaito sekä Ohjelmoinnillinen ajattelu ja ohjelmointiosaaminen.
Laajempi aineisto löytyy verkosta https://uudetlukutaidot.fi -osoitteesta.
-> Osaamistaulukot luokka-asteittain, tietostrategian liite 2 (pdf)